Kære forældre
Personalet i skoler og institutioner skal altid underrette Socialforvaltningen, hvis de får mistanke om, at et barn har været udsat for voldelige eller seksuelle overgreb.
I København har vi haft ekstra fokus på dette, siden Folketinget i 2013 vedtog en række indsatser og lovændringer, der skal sikre at færre børn udsættes for voldelige eller seksuelle overgreb, samt at overgreb mod børn opdages og håndteres tidligt. Dette kendes under betegnelsen Overgrebspakken.
Underretningspligten
Personale i institutioner og skoler har en skærpet underretningspligt, hvilket betyder, at de har pligt til at reagere alene på baggrund af en mistanke om, at et barn har været udsat for overgreb. Hvis personalet får mistanke om seksuelle eller voldelige overgreb, skal de omgående underrette Socialforvaltningen.
Hvis mistanken retter sig mod en af forældrene, må institutionen eller skolen ikke informere forældrene om, at der sendes en underretning. I sådanne tilfælde må og skal institutionen altså dele informationer om barnet og familien med Socialforvaltningen uden først at indhente samtykke fra forældrene.
Institutionen og skolen har udelukkende ansvaret for at sikre, at en bekymring eller mistanke videreformidles til Socialforvaltningen. Det er Socialforvaltningen, der er ansvarlig for sagsbehandlingen.
Børn skal altid høres og beskyttes
Børns udtalelser om overgreb vægtes højt og tages altid alvorligt. Hvis et barn giver udtryk for, at det har været udsat for vold eller overgreb, må personalet gerne spørge ind til barnets oplevelser, inden de sender en underretning.
Hvornår inddrages forældrene?
I tilfælde hvor en mistanke retter sig mod andre end forældrene, vil skolen og institutionen altid informere forældrene, inden der sendes en underretning.
I de tilfælde hvor en mistanke retter sig mod en af forældrene, vil forældrene blive kontaktet og partshørt af Socialforvaltningen eller af politiet.
Institutionen eller skolen vil i de fleste tilfælde efter partshøringen invitere forældrene til et møde, hvor de informerer om baggrunden for underretningen. Mødet er også en mulighed for at aftale, hvordan forældre og skole eller institution kan samarbejde om barnets trivsel fremadrettet.
Her kan du læse mere
Bekymret for et barn eller en ung | Københavns Kommunes hjemmeside (kk.dk)
Mobning | Foraeldreraadgivningen - anonym rådgivning for skoleforældre